فهرست مطالب
هر چیزی دوبار خلق میشود، یک بار در ذهن و یک بار در واقعیت! این جمله به این معنی است که هر چیزی که در دنیای واقعی میبینیم، ابتدا در ذهن ما شکل گرفته است. به عبارت دیگر افکار و باورهای ما نقش مهمی در شکلدهی واقعیت زندگی ما دارند. دلیل موفقیت هر کارآفرینی جدا از عوامل تعیینکنندهای همچون تلاش، پشتکار، برنامه ریزی و … ذهنیت، افکار و باورهای قدرتمند است.
ما در همیار آکادمی با الهام از تعالیم علی حاجی محمدی به دنبال پرورش ذهنیت درست در زمینهٔ کارآفرینی هستیم. ما اعتقاد داریم که پیش از هر اقدامی اصلاح نگرش و باورها نقشی اساسی در مسیر موفقیت ایفا میکند. به همین دلیل هر فردی که به تیم همیار آکادمی میپیوندد ابتدا در فرآیندی منحصربهفرد ذهنیت خود را ارتقاء میدهد و سپس با ذهنیتی قدرتمند و آماده گام در مسیر کار و تلاش میگذارد. اما این فرآیند، چه فرآیندی است؟ این مقاله حاصل سال ها تجربه و تلاش ما در زمینه پرورش ذهنیت کارآفرینی است و امروز قصد داریم به صورت کاملا رایگان در اختیار شما عزیزان قرار دهیم پس در ادامه با ما همراه باشید.
ذهنیت کارآفرینی چیست؟
ذهنیت کارآفرینی مجموعهای از ویژگیها و باورها، نگرشها و عادتهایی است که به شما کمک میکند تا ایدههای خود را به واقعیت تبدیل کنید، چالشها را پشت سر بگذارید و به موفقیت برسید. در ادامه قرار است مسیر رسیدن به ذهنیت موفق در کارآفرینی را طی 9 اصول بنیادی به شما آموزش دهیم. این 9 اصل نقشی اساسی در تعیین مسیر زندگی و میزان موفقیت شما ایفا میکنند بنابراین آنها را با دقت بخوانید.
اصل 1: شناسایی فرصتها
کارآفرینان منتظر فرصتها نمیمانند بلکه به دنبال فرصتها میگردند! آنها در هر موقعیتی چه در زندگی روزمره و چه در دنیای کسب و کار به دنبال ایدهها و راههای جدید برای خلق ارزش هستند و سعی دارند زندگی خود و دیگران را بهبود دهند.
یک کارآفرین واقعی اعتقادی به شانس ندارد! کارآفرینها بهجای اتکا به شانس، برای موفقیت خود برنامهریزی دقیق و مشخصی میکنند و با تلاش و پشتکار به اهداف خود میرسند. شانسها، همان فرصت هايی هستند كه کارآفرینها آمادگی استفاده از آنها را داشتهاند. فرمول طلایی زیر را همیشه به یاد داشته باشید:
شانس = فرصت + آمادگی
کارآفرینها حتی ممکن است در راه رسیدن به موفقیت دهها بار شکست بخورند ولی از شکستهای خود درس می گیرند و معتقد هستند که هر شکست، پلی است برای موفقیت.
اصل 2: خلاقیت
استیو جابز با خلاقیت خود انقلابی در صنعت کامپیوتر و تلفن همراه ایجاد کرد. ایلان ماسک با خلاقیت خود ایدههای جدیدی را در زمینهٔ حمل و نقل، انرژی , اینترنت آزاد به اجرا درآورد که باعث کمک به بشریت شد. برادران محمدی با تاسیس دیجیکالا و توسعهٔ مارکتپلیس بر روی سایتشان نقش بسزایی در جا انداختن فرهنگ خرید اینترنتی در ایران داشتند. علی حاجیمحمدی با راهاندازی همیاروردپرس گامی مهم در جهت توسعهٔ وب فارسی برداشت و به افراد زیادی کمک کرد تا طراحی و توسعهٔ وبسایت با وردپرس را یاد بگیرند.
اگر دقت کنید کارآفرینها از خلاقیت خود برای حل مشکلات و ارائهٔ راه حلهای جدید استفاده میکنند. آنها از شکست نمیترسند و از امتحان کردن ایدههای جدید استقبال میکنند. برای اینکه خلاق باشید بهتر است دنبال یادگیری چیزهای جدید بروید، به دنیای اطراف خود با دقت نگاه کنید، از خلاقیت دیگران الهام بگیرید، از امتحان کردن چیزهای جدید و تجربه چالش های جدید نترسید و همیشه خلاقهای باهوش را پیدا کنید و ایدههای خود را با آنها به اشتراک بگذارید.
اصل 3: ریسک پذیری
مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک می گوید: بزرگترین ریسک، ریسک نکردن است! کارآفرینها برای رسیدن به اهداف خود ریسک میکنند. آنها از شکست نمیترسند و میدانند که شکست بخشی از فرآیند یادگیری است. ریسکپذیری بهمعنای به خطر انداختن همه چیز نیست! ریسکپذیری بهمعنای محاسبه دقیق فرصتها و برنامهریزی برای شروع آن است. به زبان ساده تر ریسک کردن یعنی تصمیمگیری آگاهانه برای اقدام!
قبل از ریسک کردن باید تحقیق کنید، برنامهریزی انجام دهید، دانش و مهارتهای خود را ارتقاء دهید، از افراد با تجربه کمک بگیرید و به خودتان و تواناییهایتان ایمان داشته باشید. هر کارآفرینی این را به خوبی میداند که قدم در دنیای ناشناخته ها گذاشته و همیشه با عدم قطعیت همراه است. پس به خودتان سخت نگیرید و فقط قدم بردارید.
اصل 4: مثبتاندیشی
ذهنیت مثبت از مهمترین ویژگیهای کارآفرینهای موفق است. یک کارآفرین واقعی به تواناییهای خود برای رسیدن به اهدافش ایمان دارد و حتی در بدترین شرایط و مواجهه با چالش های سخت به هیچوجه امید خود را از دست نمیدهد. مثبت اندیشی بهمعنای نادیده گرفتن مشکلات نیست! مثبت اندیشی بهمعنای تمرکز بر راهحلها و فرصتها، بهجای مشکلات است.
اگر مثبتاندیش باشید، نیمهٔ پر لیوان را میبینید، شکستها را بهعنوان فرصتی برای یادگیری و پیشرفت میدانید و تمرکز خود را را بر روی چیزهایی که میتوانید کنترل کنید میگذارید. با معاشرت با افراد با انگیزه، شکرگزاری، مدیتیشن، ورزش، مطالعهٔ کتابها و مقالات انگیزشی بهراحتی میتوانید دیدگاFههای مثبت را در خود تقویت کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم برای پرورش و افزایش انگیزه در خودتان، مقالهٔ 25 فیلم انگیزشی موفق سینمایی جهان در همیارآکادمی را بخوانید.
اصل 5: تلاش و پشتکار
همهٔ کارآفرینهای موفق این جمله را هر روز زیر لب تکرار می کنند: یا راهی خواهم یافت یا راهی خواهم ساخت! تسلیم شدن در دایرهٔ لغات کارآفرینهای موفق یافت نمیشود چراکه موانع را سرگرمکننده و جذاب میبینند. برای اینکه بدانید تلاش و پشتکار چقدر در رسیدن به موفقیت تاثیرگذار است، زندگینامه استیو جابز میتواند الهام بخش باشد. جابز در سال 1985 از اپل اخراج شد و بهجای تسلیم شدن شرکت NeXT را تأسیس کرد. این شرکت بعدها توسط اپل خریداری شد و او دوباره به اپل بازگشت. می توان از جابز درس گرفت که کارآفرینها بهراحتی تسلیم نمیشوند. آنها برای رسیدن به اهداف خود سخت تلاش میکنند و از موانع عبور میکنند. در واقع یک کارآفرین بهدنبال تبدیل تهدیدها به فرصت است.
همانطور که میدانید، موانع اجتنابناپذیر هستند اما شما میتوانید نحوهٔ برخورد با آنها را انتخاب کنید. این را همیشه به یاد داشته باشید که پشتکار یک مهارت اکتسابی است و با تمرین، سماجت، استمرار و ممارست میتوان آن را تقویت کرد.
اصل 6: تقویت مهارتها
کارآفرینها بهطور مداوم در حال یادگیری و توسعه مهارتهای خود هستند. آنها بهخوبی میدانند که برای موفقیت در دنیای رقابتی امروز باید به روز باشند. هر کارآفرینی روی دو مهارت کلیدی کار می کند: توسعهٔ فردی و توسعهٔ بیزینس!
توسعه فردی: توسعهٔ فردی بهمعنای رشد و پیشرفت در تمامی ابعاد زندگی است! این فرآیند به شما کمک میکند تا مهارتها و تواناییهایتان را ارتقاء دهید و به بهترین نسخهٔ خودتان تبدیل شوید. کارآفرینها با چالشها و موانع زیادی روبرو هستند و توسعهٔ فردی به آنها کمک میکند با تقویت اعتماد به نفس، تغییر نگرشها، افزایش خلاقیت، مدیریت زمان، توسعهٔ مهارتهای ارتباطی و قدرت حل مسئله بر این چالشها غلبه کرده و به اهداف خود در زندگی شخصی و حرفهای دست پیدا کنند.
توسعه بیزینس: برای اینکه بتوانید کسبوکارتان را توسعه دهید، باید روی دانش و تخصص خود در زمینهٔ بیزینس کار کنید. کارآفرینها این را بهخوبی می دانند که موفقیت در دنیای رقابتی امروز مستلزم ارتقاء مداوم مهارتها و تواناییهای مربوط به بیزینس است. آنها با فراگیری مهارتهای بازریابی، مالی، مدیریتی،ریسکپذیری و … بهطور قابلتوجهی شانس موفقیت خود در دنیای کسب و کار را افزایش میدهند.
اصل 7: معاشرت با افراد همفکر
جیم ران، کارآفرین و نویسندهٔ آمریکایی میگوید: شما میانگین 5 نفری هستید که بیشترین وقتتان را با آنها میگذرانید! در واقع این افراد بهطور قابلتوجهی بر شخصیت، رفتار و عادتهای شما تأثیر میگذارند. معاشرت با افراد مثبت و موفق سرمایهگذاری برای آینده است و کمک زیادی به رشد شخصی و کاری شما میکند. جالب است بدانید کارآفرینها خود را با افراد همفکر احاطه میکنند. آنها از تجربیات و ایدههای دیگران میآموزند و همیشه حامی یکدیگر هستند.
قبل از آنکه دوستهای جدید پیدا کنید این سوالات را حتماً از خودتان بپرسید: آیا این دوستان من را به سمت اهدافم هدایت میکنند؟ آیا باعث میشوند احساس خوبی نسبت به خودم داشته باشم؟ مرا تشویق و حمایت می کنند؟ آیا باعث رشد و پیشرفت من میشوند یا باعث هدررفت زمان؟
خوبی افراد همفکر این است که مانند آینه عمل میکنند و نقاط قوت و ضعفتان را به شما نشان میدهند. همچنین معاشرت با افراد همفکر میتواند فرصتهای جدیدی برای شغل، کسب و کار و روابط به شما معرفی کند. با حضور در رویدادها و کارگاههای آموزشی، عضویت در گروهها و انجمنهای مرتبط و از طریق شبکههای اجتماعی میتوانید این افراد را بهراحتی پیدا کنید.
اصل 8: شکست سریع
کارآفرینها میدانند که شکست بخشی از فرآیند یادگیری است! آنها از اشتباهات خود درس گرفته و از آنها برای بهبود عملکرد خود استفاده میکنند. یک کارآفرین واقعی با تجزیه و تحلیل شرایط، استراتژی خود را تغییر میدهد و راههای جدیدی برای رسیدن به اهدافش پیدا میکند. یک کارآفرین واقعی با بررسی دلایل شکست خود، نقاط ضعف برنامهریزی خود را شناسایی کرده و برای بهبود آنها اقدام میکند. یک کارآفرین واقعی به این درک رسیده است که موفقیت، یک فرآیند زمانبر است و با صبر و حوصله به تلاش و پشتکار خود ادامه میدهد. اما زمان برای کارآفرینها بسیار حائز اهمیت است و آنها دوست دارند که در کوتاهترین زمان ممکن به مقصد برسند.
رندی گِیج، کارآفرین و نویسنده آمریکایی در کتاب نبوغ دیوانه میگوید: امروزه سریعترین راه برای موفقیت، شکست سریع است! همچنین رابرت کیوساکی کارآفرین و سرمایهگذار آمریکایی در کتاب پدر پولدار و پدر بیپول میگوید: پدرم همیشه به من میگفت که هرچقدر سریعتر شکست بخوری، راههای موفقیت را سریعتر پیدا میکنی!
شکست سریع بهمعنای استقبال از شکست نیست! هدف این است که از شکست بهعنوان فرصتی برای یادگیری و رشد استفاده کنید. در واقع با هر بار شکست درس جدیدی یاد میگیرید و به موفقیت نزدیکتر میشوید.
اصل 9: ایمان به خود
مهمترین چیز برای داشتن ذهنیت کارآفرینی، ایمان به خودتان است. اگر به خودتان و تواناییهایتان ایمان داشته باشید به هر چیزی که میخواهید میرسید! با یادگیری مهارتهای جدید، نگاه مثبت به زندگی و چالشها، تمرکز بر نقاط قوت خودتان، تجسم و رویاپردازی میتوانید روحیه کارآفرینی را در خود پرورش دهید و ایمان به خودتان را تقویت کنید. داشتن اعتماد به نفس و عزت نفس نقش کلیدی در تقویت ایمان دارند و دو مفهوم مرتبط اما متفاوت هستند.
اعتماد به نفس بهمعنای باور داشتن به تواناییها و مهارتها ولی عزت نفس بهمعنای احساس رضایت و ارزشمندی و احترام گذاشتن به خودتان است. اینکه برای خودتان ارزش قائل باشید نشان از مغروریت نیست بلکه نشان از ارزشمند بودن شما دارد. سعی کنید زمان و انرژی خود را صرف چیزهایی کنید که باعث افزایش عشق و علاقه به خودتان گردد.
پیشنهاد کتاب
در پایان می خواهیم چند کتاب تاثیرگذار و مفید را در زمینه داشتن ذهنیت کارآفرینی به شما معرفی کنیم. با مطالعه این کتابها میتوانید به درک عمیقتری از ذهنیت کارآفرینی برسید و مهارتهای لازم برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق را در خودتان پرورش دهید.
- کتاب ذهن کارآفرینان از کویندی جانسون
- کتاب ذهنیت ثروتمند از جانی ویمبری
- کتاب تبدیل رویا به ثروت از مایکل مسترسون
- کتاب از خودآفرینی تا کارآفرینی از سعید مصباح
نتیجه گیری
مسیر کارآفرینی سفری پر از چالش، پر فراز و نشیب و البته با فرصتهای بیشمار است. در این مسیر، داشتن ذهنیت درست نقشی کلیدی در موفقیت یا شکست شما ایفا میکند بنابراین باید به 9 اصل اساسی که در این مقاله به آنها اشاره کردیم پایبند باشید تا مسیر موفقیت خود را هموارتر کنید. برای داشتن ذهنیت ثروتساز و یک بیزینس قدرتمند دورهٔ آموزشی قهرمان بیزینس میتواند بهترین راهنما باشد. این دوره توسط علی حاجیمحمدی تدریس میشود و شما با شرکت در این دوره به جامعهای از کارآفرینان موفق و همفکر میپیوندید و از حمایت و تجربهٔ آنها بهرهمند خواهید شد.