چگونه برای سایت خود سایت مپ ایجاد کنیم؟۲۹ آذر ۱۴۰۰ 1 رای
سایت مپ ابزاری است که با استفاده از آن میتوانید صفحات مختلف سایت خود را بهتر به گوگل معرفی کنید. ایجاد سایت مپ کار بسیار سادهای است و در کمتر از چند دقیقه میتوانید آن را برای سایت خود ایجاد کنید. در این مقاله به بررسی مفهوم سایت مپ، نحوه ایجاد آن و نحوه معرفی آن به گوگل سرچ کنسول می پردازیم.
مسافرتهایی که در گذشته میرفتید یادتان هست؟ در گذشتههای نه چندان دور که هنوز اپلیکیشنها و سرویسهای مسیریابی وجود نداشت، افراد برای مسافرت از نقشه استفاده میکردند. هر چقدر این نقشه جدیدتر بود، پیدا کردن مسیر هم راحتتر بود. کاربرد نقشه نه تنها برای مسافرت، بلکه برای بهبود رتبه سایت هم یک ابزار ضروری است. در این مقاله با مفهوم سایت مپ، مزایا و معایب آن آشنا میشوید و هر چیزی که لازم دارید تا در مورد آن بدانید را یاد میگیرید بنابراین پیشنهاد میکنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
سایت مپ یا نقشه سایت چیست؟
سایت مپ یکی از ابزارهایی است که وبسایتها از آن استفاده میکنند. در سایت مپ لیست صفحات و محتوای سایت شما قرار دارد تا موتورهای جستجو به راحتی بتوانند آن را پیدا کنند. هنگامی که موتورهای جستجو برای بار اول وارد سایت شما میشوند، هیچ دیدگاهی نسبت به ساختار سایت شما ندارند. همین مسئله باعث میشود تا نتوانند صفحات مختلف سایت شما را ایندکس کنند و این موضوع موجب شد تا ابزار نقشه سایت به وجود بیاید. نقشه سایت به موتورهای جستجو کمک میکند تا صفحات مختلف سایت شما را پیدا و ایندکس کنند.
اگر کمی با وبسایت آشنا باشید، حتماً میدانید که هر سایت ساختار منحصر به فرد خود را دارد. مهمترین مسئلهای که در ساختار سایت وجود دارد، ارتباط میان صفحات مختلف است. بسیاری از سایتها به دلایل مختلف نظیر استراتژی سئو و لینک سازی داخلی، لینک صفحات خود را داخل صفحات مرتبط قرار میدهند. لینک این صفحات در نهایت در نقشه سایت شما قرار میگیرد و موتورهای جستجو با بررسی سایت مپ، متوجه وجود چنین صفحهای میشوند. در نهایت، آن صفحه توسط رباتهای گوگل مورد بررسی و ایندکس قرار میگیرد.
هدف از ایجاد سایت مپ
سایت مپ یکی از بخشهای ضروری هر سایتی محسوب میشود و سایتها اهداف مختلفی برای استفاده از آن دارند. شاید مهمترین هدف استفاده از نقشه سایت این است که موتورهای جستجو راحتتر به صفحات مختلف دسترسی داشته باشند و اینکه از موارد مهمی برای سئو تکنیکال به حساب میآید اما اهداف دیگری هم وجود دارد. در این بخش از مقاله میخواهیم به بررسی 3 مورد از مهمترین اهداف ایجاد سایت مپ در وبسایت بپردازیم تا شما هم این ابزار را در سایت خود ایجاد کنید:
نمایش لیست صفحات جدید سایت به گوگل
اگر یک سایت تازه تاسیس دارید، ممکن است گوگل هنوز با ساختار کلی سایت شما آشنا نباشد، همین مسئله باعث میشود تا هنگام ورود گوگل به سایت، نتواند صفحات سایت شما را پیدا کند. حتی گاهی اوقات ممکن است شما از لینک سازی داخلی استفاده نکرده باشید که در این صورت هم دسترسی ربات گوگل به صفحات مختلف سخت است. در چنین شرایطی، استفاده از نقشه سایت به شما کمک میکند تا لیست صفحات سایت خود را مرتب کنید. سپس با معرفی نقشه سایت به گوگل، این موتور جستجو به راحتی صفحات مختلف سایت شما را بررسی میکند.
نمایش لیست صفحات سایت های شلوغ به گوگل
گاهی اوقات یک سایت جدید نیست و بسیار هم قدیمی است اما صفحات سایت به قدری شلوغ هستند که ممکن است باز هم گوگل نتواند به سادگی همه آن صفحات را ببیند. در چنین شرایطی، استفاده از نقشه سایت به شما کمک میکند تا صفحات سایت خود را مرتب کنید. در سایت مپ میزان اهمیت صفحات هم کاملاً مشخص است و گوگل بر اساس میزان اهمیت صفحات را بررسی میکند. پس اگر یک سایت شلوغ دارید، نقشه سایت کمک زیادی به شما میکند.
ایجاد سایت مپ چه مزایایی دارد؟
داشتن سایت مپ برای هر سایتی ضروری است! گاهی اوقات کاربران برای ایجاد هر ابزاری در سایت، به دنیای مزایای آن هستند. در این بخش از مقاله میخواهیم به بررسی مزایای نقشه سایت بپردازیم تا شما هم راحتتر برای ایجاد این بخش در سایت خود تصمیمگیری کنید:
اطلاع رسانی وجود صفحات مختلف
اولین و مهمترین مزیتی که میتوان برای سایت مپ در نظر گرفت، این است که صفحات مختلف سایت شما را کاملاً لیست میکند. با لیست شدن صفحات در سایت مپ، گوگل راحتتر میتوانید صفحات مختلف سایت شما را آنالیز کند. البته شاید بپرسید که گوگل چگونه نقشه سایت ما را پیدا میکند! هنگامی که شما در ابزار سرچ کنسول گوگل سایت خود را ثبت میکنید، ضروری است که سایت مپ خود را هم ثبت کنید. گوگل از روی آن، صفحات مختلف سایت شما را پیدا و بررسی میکند.
اطلاع رسانی درباره آرشیو سایت
هر سایت دارای صفحاتی است که در حال حاضر فعال نیستند! در واقع مدیران سایتها صفحاتی را که دیگر کاربردی ندارد، آرشیو میکنند. دسترسی به این صفحات توسط گوگل امکانپذیر نیست؛ زیرا لینکهای آن در هیچ صفحهای وجود ندارد. تنها راهی که گوگل بتواند به آن دسترسی داشته باشد، بخش آرشیو نقشه سایت است. اگر آدرس سایت مپ خود را در گوگل ثبت کرده باشید، گوگل میتواند به صفحات آرشیو دسترسی پیدا کند. البته اگر نیازی به نمایش صفحات آرشیو در گوگل ندارید، میتوانید نقشه سایت را به نحوی تنظیم کنید که بخش آرشیو در آن نمایش داده نشود.
اطلاع رسانی درباره بروزرسانی سایت
هر محتوایی که روی سایت منتشر میشود، در صفحه جدید است. از طرف دیگر، هر صفحه جدیدی هم که در سایت ایجاد میشود، دارای یک لینک جدید است. با داشتن سایت مپ، هر بروزرسانی و صفحه جدیدی که در سایت ایجاد میشود، در سایت مپ بروزرسانی میشود. این مسئله باعث میشود تا گوگل هر گونه تغییرات و بروزرسانی را در سایت شما متوجه شود و آن را ایندکس کند. به خصوص زمانی که شما محتوای جدید منتشر میکنید، برایتان مهم است که در گوگل ایندکس شود.
تعیین میزان اهمیت هر صفحه
هنگامی که در سایت خود سایتمپ ایجاد میکنید، میتوانید تنظیمات مربوط به میزان اهمیت صفحات مختلف را مشخص کنید. اگر این کار را انجام دهید، در نقشه سایت میزان اهمیت صفحات مختلف کاملاً مشخص میشود و گوگل بر اساس میزان اهمیت، صفحات سایت شما را رتبهبندی میکند. همچنین لینکسازی داخلی هم کمک زیادی به رتبهبندی سایتها میکند و این مسئله میتواند به رشد سایت شما در گوگل کمک کند. این موارد تنها بخشی از مزایای ایجاد سایت مپ در سایت هستند که پیشنهاد میکنیم حتماً این بخش را در سایت خود ایجاد کنید.
سایت مپ چه معایب و محدودیت هایی دارد؟
ایجاد سایتمپ برای وبسایت در کنار تمام مزایایی که دارد، معایب خاص خود را هم دارد. البته این معایب به این معنی نیستند که قید ایجاد سایت مپ را بزنید، بلکه هر کدام راهی برای رفع عیب دارند. در این بخش از مقاله میخواهیم به بررسی 3 مورد از عیبهای نقشه سایت و راهکاری برای رفع آنها بپردازیم:
عدم بررسی تمام آدرس های سایت مپ
بالاتر گفتیم که مهمترین هدف ایجاد سایت مپ این است که آدرس صفحات خود را به گوگل بگوییم اما گاهی اوقات گوگل نمیتواند تمام آدرسهایی که در سایت مپ وجود دارد را بررسی کند. گاهی اوقات هم صفحات مهمی داریم که گوگل آن را بررسی نمیکند و همین مسئله یک عیب اساسی محسوب میشود. دلیل چنین اتفاقی هم سنگین بودن فایل نقشه سایت است که در نهایت رباتهای گوگل به راحتی نمیتوانند به تمام آدرسهای موجود در آن دسترسی داشته باشند. البته این مشکل زمانی رخ میدهد که فایل سایت مپ شما سنگین باشد که در چنین شرایطی با مشکل عدم بررسی آدرس توسط گوگل مواجه میشوید.
عدم تشخیص ارتباط میان صفحات مختلف
یکی دیگر از عیبهای بسیار مهمی که نقشه سایت دارد، این است که نمیتواند ارتباط بین صفحات مختلف را شناسایی کند. در واقع سایت مپ به گوگل آدرس صفحات شما را میگوید اما جزئیاتی برای آن که صفحات مرتبط به گوگل معرفی شوند، وجود ندارد. در چنین شرایطی گوگل باید وارد صفحات سایت شما شود و لینکهای داخلی ایجاد شده را بررسی کند. حال اگر آن صفحه بالا نیاید، باعث میشود تا لینک دیگر در آن صفحه دیده نشده و ارتباط آنها مشخص نشود. در این صورت ممکن است صفحه دیگر به تنهایی بررسی شود اما این مسئله کمکی به رشد رتبه صفحه قبلی نخواهد کرد.
این چند موردی که بررسی کردیم، معایب سایت مپ هستند که البته خیلی هم بزرگ نیستند! بنابراین استفاده از نقشه سایت نسبت به استفاده نکردن از آن بهتر است و برای رسیدن به رتبههای اول گوگل باید حتماً از آن استفاده کنید.
محدودیت حجم سایت مپ
یکی از مشکلاتی که سایت مپ دارد، این است که از طرف گوگل محدودیتی برای آن وجود دارد. در واقع گوگل اعلام کرده است که هیچ وبسایتی نمیتواند بیش از 50 هزار آدرس را در سایت مپ خود قرار دهد. البته این عیب برای سایتهای بزرگ است که هزاران صفحه دارند و برای سایتهایی که کمتر از این تعداد لینک در سایت خود دارند، ایرادی وجود نخواهد داشت.
اگر با چنین محدودیتی روبرو شدید، کافی است چند سایت مپ xml ایجاد کنید و سپس آدرس تمام آنها را در یک سایت مپ قرار دهید. با این کار این محدودیت رفع میشود و به راحتی میتوانید آدرسهای بیشتری اضافه کنید. همچنین شما میتوانید نقشه سایتها را به صورت جداگانه به گوگل سرچ کنسول معرفی کنید و مشکلی وجود نخواهد داشت.
انواع سایت مپ کدامند؟
اکنون که با مفهوم سایت مپ آشنا شدید، زمان آن رسیده که با انواع نقشه سایت آشنا شوید. دو نوع سایت مپ برای وبسایت قابل ایجاد است که عبارتند از:
سایت مپ HTML
یکی از انواع سایت مپ ها که کاربرد زیادی دارد، سایت مپ html است. این نوع سایت مپ بیشتر جنبه نمایشی دارد. در واقع هنگامی که کاربران وارد سایت میشوند، برای دسترسی به بخشهای مختلف از آن استفاده میکنند. به عنوان مثال منوهایی که در سایت قرار دارند نوعی سایت مپ html محسوب میشوند که البته کاربرد بسیار زیادی دارند.
نکتهای که باید در نظر بگیرید، این است که اگر هدف شما برای ایجاد نقشه سایت استفاده در گوگل سرچ کنسول است، نقشه سایت html قابل استفاده نیست. بلکه باید نقشه سایت xml را استفاده کنید که در بخش بعدی بررسی میکنیم.
سایت مپ XML
هنگامی که قصد ایجاد سایت مپ را داشته باشید، متوجه میشوید که یکی از انواع آن xml است. موتورهای جستجو برای آن که یک سایت را بررسی کنند، به نقشه سایت xml نیاز دارند. در واقع این نوع سایت مپ ساختاری مناسب برای موتورهای جستجو دارد و از لحاظ گرافیکی مناسب نیست. بنابراین اگر بخواهید نقشه سایت ایجاد کنید که کاربران از آن استفاده کنند، باید به سراغ سایت مپ html بروید و اگر هدف شما از ایجاد نقشه سایت بررسی توسط موتورهای جستجو است، سایت مپ xml برای شما مناسب است.
پس از ایجاد این نوع سایت مپ کافی است آن را در گوگل وبمستر تولز وارد کنید که آموزش این بخش را در پایان همین مقاله در اختیار شما قرار دادهایم. همچنین با قرار دادن آدرس سایت مپ خود در فایل Robots.txt گوگل آدرس نقشه سایت را پیدا و از آن استفاده میکند. در این نقشه سایت، آدرس صفحاتی را قرار دهید که میخواهید توسط گوگل مورد بررسی قرار بگیرد.
آموزش ایجاد سایت مپ برای وب سایت
تا اینجای مقاله به بررسی مفهوم نقشه سایت پرداختیم، بنابراین میدانید که داشتن نقشه سایت چقدر مهم است. حال ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که چطور یک نقشه سایت استاندارد برای سایت خود ایجاد کنید. در این بخش از مقاله به بررسی راههای ایجاد نقشه سایت برای وبسایت میپردازیم تا راحتتر بتوانید رتبه سایت خود را در گوگل بهبود ببخشید. دو راه کلی برای ایجاد نقشه سایت وجود دارد:
ایجاد سایت مپ با استفاده از ابزارهای آنلاین
اولین راهکار برای ایجاد نقشه سایت استفاده از ابزارهای آنلاین است. سایتهای مختلفی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید برای سایت خود نقشه سایت ایجاد کنید. دو مورد از بهترین سایتهایی که برای ایجاد نقشه سایت وجود دارند عبارتند از:
ایجاد سایت مپ با xml-sitemaps.com
اولین سایتی که برای ایجاد نقشه سایت وجود دارد، سایت xml-sitemaps.com است. این سایت مدت زمان زیادی است که به کاربران برای ایجاد نقشه سایت کمک میکند. به خصوص افرادی که وبلاگ دارند و نمیتوانند با کمک پلاگین سایت مپ برای آن ایجاد کنند، از این ابزار استفاده میکنند. برای ایجاد نقشه سایت با این ابزار کافی است مراحل زیر را طی کنید:
مرحله اول: اولین قدم برای ایجاد نقشه سایت با این وبسایت، باز کردن آن است. وارد سایت xml-sitemaps.com شوید تا صفحه ایجاد سایت مپ را مشاهده کنید.
مرحله دوم: تنظیماتی هم برای ایجاد سایت مپ در این سایت وجود دارد که اگر نیاز داشتید، میتوانید شخصیسازی کنید. برای این کار بر روی گزینه More options کلیک کنید تا صفحه زیر نمایش داده شود:
- Include “Page Last modification” attribute: با فعال کردن این گزینه، اگر تغییری در سایت شما ایجاد شود نقشه سایت هم به صورت خودکار بروز میشود.
- Automatically calculate “Page Priority” attribute: با فعال کردن این گزینه، اهمیت صفحات به صورت خودکار محاسبه و در نقشه سایت لحاظ میشود.
مرحله سوم: سپس بر روی دکمه Start کلیک کنید تا تصویر زیر را ببینید و نقشه سایت موردنظر ایجاد شود.
مرحله چهارم: سپس کمی منتظر باشید تا نقشه سایت شما به صورت کامل ایجاد شود پس از آن بر روی View sitemap details کلیک کنید. در این بخش میتوانید نقشه سایت ایجاد شده را دانلود کنید و با آپلود آن در وبلاگ یا روی هاست خود، سایت خود را مجهز به نقشه سایت کنید. در نهایت کافی است آدرس آن را در گوگل سرچ کنسول وارد کنید تا سایت شما یک قدم به سئوی بهتر نزدیک شود.
ایجاد سایت مپ با mysitemapgenerator.com
مرحله اول: یکی دیگر از ابزارهای آنلاینی که با استفاده از آن میتوانید برای سایت خود نقشه سایت ایجاد کنید، سایت mysitemapgenerator.com است. برای ایجاد سایت مپ با کمک این ابزار، ابتدا وارد این سایت شوید.
مرحله دوم: در این بخش فرمی به شما نمایش داده میشود که باید آدرس سایت خود را با فرمت مناسب در آن وارد کنید:
- XML Sitemap: اگر نیاز به نقشه سایت با فرمت xml دارید، این گزینه را انتخاب کنید.
- HTML Sitemap: اگر نیاز به نقشه سایت با فرمت HTML دارید، این گزینه را انتخاب کنید.
مرحله سوم: پس از وارد کردن آدرس خود و انتخاب نوع سایت مپ، بر روی Go To Creation کلیک کنید. در بخش بعدی نقشه سایت شما ایجاد میشود. شما میتوانید نقشه سایت خود را دانلود کنید یا آن را به ایمیل خود ارسال کنید. برای ارسال به ایمیل خود، کافی است در قسمت Send to Email، ایمیل خود را وارد کنید. سپس کد امنیتی (Captcha) را وارد کرده و بر روی Start کلیک کنید تا لینک دانلود نقشه سایت برای شما ایمیل شود. این نقشه سایت را بر روی وبلاگ و هاست خود آپلود کرده و سپس آن را در گوگل سرچ کنسول وارد کنید.
ایجاد سایت مپ وردپرس با استفاده از پلاگین
اگر سایت شما وردپرسی است، پلاگینهای مختلفی برای ایجاد نقشه سایت در اختیار شما قرار دارند. با نصب این پلاگینها و تنظیم آنها سایت شما مجهز به نقشه سایت میشود و میتوانید آن را به گوگل معرفی کنید. دو افزونه کاربردی برای ایجاد نقشه سایت در وردپرس را به شما معرفی میکنیم:
پلاگین Google XML Sitemaps
مرحله اول: اولین پلاگینی که طرفداران زیادی دارد و با استفاده از آن میتوانید نقشه سایت استاندارد ایجاد کنید، پلاگین Google XML Sitemaps است. برای استفاده از این پلاگین کافی است از طریق پیشخوان وردپرس، وارد بخش افزونهها شوید و سپس بر روی نصب افزونه کلیک کنید.
مرحله دوم: پس از جستجوی افزونه، با کلیک بر روی نصب میتوانید آن را در سایت وردپرسی خود نصب کنید. سپس در همان بخش گزینه فعالسازی نمایش داده میشود که میتوانید آن را فعال کنید. پس از نصب از طریق بخش تنظیمات، وارد تنظیمات افزونه Google XML Sitemaps شوید. در این قسمت تنظیمات دلخواه خود را انجام دهید تا نقشه سایت شما ایجاد شود. یکی از بخشهای مهمی که در تنظیمات آن وجود دارد، بخش Sitemap Content است.
مرحله سوم: در این بخش شما میتوانید مشخص کنید که چه محتوایی در سایت مپ شما قرار بگیرد تا گوگل راحتتر به آن دسترسی داشته باشد. اکنون نقشه سایت شما به کمک افزونه Google XML Sitemaps ایجاد شده است و به راحتی میتوانید از آن در سایت خود استفاده کنید. توجه داشته باشید که نقشه سایت ایجاد شده توسط این افزونه کاملاً استاندارد است و به راحتی میتوانید آن را به گوگل سرچ کنسول معرفی کنید.
پلاگین yoast
مرحله اول: افزونه دیگری که برای ایجاد نقشه سایت مناسب است و معمولاً روی هر سایت وردپرسی وجود دارد، افزونه Yoast است. پس از نصب و فعالسازی این افزونه، بخشی به نام سئو در پیشخوان وردپرس نمایش داده میشود. در این فهرست بخشی به نام عمومی وجود دارد که با کلیک بر روی آن، وارد تنظیمات عمومی آن میشوید. یکی از بخشهای مربوط به تنظیمات عمومی، نقشههای XML سایت است:
مرحله دوم: با فعالسازی این قسمت، سایت مپ برای سایت وردپرسی شما ایجاد میشود و میتوانید از آن استفاده کنید. نقشه سایت وردپرسی شما با وارد کردن عبارت /sitemap_index.xml/ پس از پایان آدرس سایت، در دسترس است.
چگونه سایت مپ خود را به گوگل معرفی کنیم؟
مرحله اول: اکنون که روش ایجاد سایت مپ برای سایت خود را یاد گرفتید، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چطور نقشه سایت را به سرچ کنسول معرفی کنیم. برای این کار ابتدا وارد اکانت گوگل سرچ کنسول خود شوید.
مرحله دوم: از طریق منوی سمت چپ بر روی Sitemaps کلیک کنید تا وارد بخش نقشه سایت خود شوید:
مرحله سوم: در این قسمت یک فرم در اختیار شما قرار دارد که میتوانید آدرس نقشه سایت خود را وارد کنید. کافی است ادامه آدرس سایت مپ را پس از بخشی که دامنه شما قابل مشاهده است، وارد کنید.
مرحله چهارم: سپس بر روی Submit کلیک کنید. اکنون نقشه سایت شما در گوگل سرچ کنسول تعریف شده است و از این پس، رباتهای گوگل راحتتر به محتوای بخشهای مختلف سایت شما دسترسی پیدا میکنند. سعی کنید تنها یک نقشه سایت برای آن تعریف کنید تا راحتتر بررسی کند. البته اگر شما بر روی ساب فولدر، سایت دیگری دارید، میتوانید سایت مپ آن را هم تعریف کنید:
این مسئله به دلیل آن که دو سایت مجزا از هم دارید، مشکلی به وجود نخواهد آورد. اگر نقشه سایت شما مشکلی نداشته باشد، در این بخش ثبت میشود. در قسمت Status هم به شما نشان داده میشود که سایت مپ شما درست است یا خیر! اگر درست باشد کلمه Success و اگر اشتباه باشد کلمه Couldn’t fetch مواجه خواهید شد.
اکنون همه چیز را درباره سایت مپ می دانید
اگر شما هم یک وبسایت دارید، استفاده از نقشه سایت یک ضرورت به حساب میآید. اگر از نقشه سایت استفاده کنید، گوگل راحتتر صفحات سایت شما را شناسایی و بررسی میکند. ایجاد نقشه سایت برای وبسایت امر بسیار سادهای است و پیشنهاد میکنیم هر چه زودتر نقشه سایت خود را ایجاد کنید. در این مقاله به بررسی کامل ابزار نقشه سایت و روشهای ایجاد آن برای سایت پرداختیم. آیا شما سایت مپ سایت خود را ایجاد کردهاید؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و همراهان همیار آکادمی در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.